Welcome Mat/Lighting not working correctly - Lincoln MKC Forum
 1Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 17 Old 12-24-2014, 01:10 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
(Thread Starter)
Welcome Mat/Lighting not working correctly

Hello everyone,




I am having an issue with my Welcome Lighting. I bought the vehicle last week. Worked perfect for a few days and now only works periodically. I have changed nothing with the settings.




This morning I turned off the Welcome Lighting in the options panel, locked the doors, walked away. Few minutes later returned, turned the Welcome Lighting back on in the options menu, locked doors and walked away. Returned to the car a few minutes later and it was working again. Not positive I fixed the issue but maybe I am missing something here.


Anyone else have this problem? Any helpful hints would greatly be appreciated.
Linguine is offline  
post #2 of 17 Old 12-25-2014, 03:30 AM
Junior Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Long Island, NY
Posts: 24
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 6 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Linguine View Post
Hello everyone,




I am having an issue with my Welcome Lighting. I bought the vehicle last week. Worked perfect for a few days and now only works periodically. I have changed nothing with the settings.




This morning I turned off the Welcome Lighting in the options panel, locked the doors, walked away. Few minutes later returned, turned the Welcome Lighting back on in the options menu, locked doors and walked away. Returned to the car a few minutes later and it was working again. Not positive I fixed the issue but maybe I am missing something here.


Anyone else have this problem? Any helpful hints would greatly be appreciated.
When you leave the vehicle, the doors must be locked last. If you open and close the rear liftgate after the doors have been locked the welcome lighting and mat will not work the next time you approach your MKC. It's a quirk in the design. Doors have to be locked last (after the liftgate is opened and closed, if applicable). Try it. Should work.
chas0215 is offline  
post #3 of 17 Old 12-25-2014, 04:53 AM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Irving, TX
Posts: 254
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 48 Post(s)
Most of the early production vehicles had this problem...there is a service bulletin and process your dealer can apply to fix the problem, if it continues for your vehicle. Mine was built in July and needed this update. Has worked perfectly since. Day or night.
JefffromNH likes this.
TxTom is offline  
 
post #4 of 17 Old 12-26-2014, 11:36 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
(Thread Starter)
Thanks for the replies. I called my dealer today and waiting for a call back in regards to anything they can do to the vehicle to correct this issue.


The good news is ever since I turned the welcome lighting off then back on in the settings it has been acting correctly. Sometimes it takes a real close approach to the vehicle for it to illuminate but at this point I'm happy it's working.
Linguine is offline  
post #5 of 17 Old 03-10-2015, 03:52 AM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Nevada
Posts: 214
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 26 Post(s)
Quote:
Originally Posted by TxTom View Post
Most of the early production vehicles had this problem...there is a service bulletin and process your dealer can apply to fix the problem, if it continues for your vehicle. Mine was built in July and needed this update. Has worked perfectly since. Day or night.
Can you go out and put something in or take something out of the liftgate and not have problems?.
golferman44 is offline  
post #6 of 17 Old 03-10-2015, 03:59 AM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Nevada
Posts: 214
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 26 Post(s)
We purchased our MKC on 2/21 and noticed in the last couple of days that our welcome lighting wasn't working.

I went out and checked the welcome lights setting and it was on, so I turned it off and then turned it back on and it started working again, but as previously stated the approach has to be a lot closer now than it used to be.

We do not have an early production vehicle. The date on the window sticker is 11/20/14.

I am going to email our dealership to let them know we had the problem, just as a heads up. I might also ask about the service bulletin and ask if having it done will prevent it from failing in the future.
golferman44 is offline  
post #7 of 17 Old 03-12-2015, 07:05 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Nevada
Posts: 214
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 26 Post(s)
I did email our customer service contact at the dealership, but I did not mention the service bulletin as I wanted to see if he would mention it.

He didn't. He said, "If you're having trouble with your welcome lighting, we would like to repair it for you." He also said that the welcome lighting should come on automatically when you're within 10 ft. of the car. It should come on within 15 yards when you unlock the car using the key fob button.

I'm sure that the other night it did not come on from 10 ft. away, but we're going to re-check it tonight. We probably won't get to the dealership to have it fixed until next month as they are not close by.
golferman44 is offline  
post #8 of 17 Old 04-08-2015, 06:33 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Nevada
Posts: 214
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 26 Post(s)
Quote:
Originally Posted by TxTom View Post
Most of the early production vehicles had this problem...there is a service bulletin and process your dealer can apply to fix the problem, if it continues for your vehicle. Mine was built in July and needed this update. Has worked perfectly since. Day or night.
Went to the dealership to have them check out the Welcome Lighting and they reported that it is working fine. Yes, it is working because we reset it when it failed.

Do you know whether the TSB is supposed to prevent the failure or does it just have the Lincoln tech do a reset?

The build date on our MKC is 11/20/14 so it is not an early production vehicle.
golferman44 is offline  
post #9 of 17 Old 04-08-2015, 08:53 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Irving, TX
Posts: 254
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 48 Post(s)
My MKC welcome lighting issue was always from the start, since I got the car in August. The TSB applied by the service technician fixed it, and I don't think turning the feature on/off on the dash will keep the problem from coming back. The TSB needs to be applied. So check it from now on, and if it fails even once, you probably need to get specific about the TSB with your dealer, and best to take it there when it is not working. If intermittent let them know that. Mine wasn't...didn't work at all. Should work day or night, from "about' 10 feet out, as long as the car is LOCKED.
TxTom is offline  
post #10 of 17 Old 04-08-2015, 09:34 PM
Junior Member
 
MarkC's Avatar
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Linguine View Post
Hello everyone,




I am having an issue with my Welcome Lighting. I bought the vehicle last week. Worked perfect for a few days and now only works periodically. I have changed nothing with the settings.




This morning I turned off the Welcome Lighting in the options panel, locked the doors, walked away. Few minutes later returned, turned the Welcome Lighting back on in the options menu, locked doors and walked away. Returned to the car a few minutes later and it was working again. Not positive I fixed the issue but maybe I am missing something here.


Anyone else have this problem? Any helpful hints would greatly be appreciated.
There is a TSB to address this problem. Dealer will reflash the lighting control module.

2015 MKC Reserve 2.0L AWD
MarkC is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome